Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat is een sondering?

Wat is een sondering – ook wel ‘sonderen’ genoemd. Het is een begrip afkomstig uit de grondmechanica. Het is een manier om het draagvermogen van de grond te kunnen meten. Ga je zelf een woning, dan is het heel belangrijk om een sondering uit te voeren . Het heeft geen zin om met de bouw te beginnen zonder dat er een sonderingsonderzoek heeft plaats gevonden.. Naast sonderingen voor funderingsadvies en civiele techniek zijn sonderingen ook bruikbaar voor milieukundig bodemonderzoek.
Sonderingen worden uitgevoerd door een speciale sondeerwagen, dit een zware vrachtwagen of een voertuig op rupsbanden. In de sondeerwagen of op het voertuig op rupsbanden bevindt zich een hydraulische pers welke de sondeerstaven de grond in drukt. Om het draagvermogen van de grond te bepalen wordt een kegelvormige punt in de grond gebracht. Vanwege de tophoek van 60 graden van dit voorwerp dringt deze kegelvormige punt – ook wel de sondeerconus genoemd – vrij eenvoudig de grond in. Nadat dit heeft plaatsgevonden kan de mechanische weerstand van de grond worden gemeten
Op bouwterreinen zijn uiteraard veel verschillende soorten grond. Denk aan bijvoorbeeld kleigrond, maar ook veengrond en zandgrond. Voor iedereen is het natuurlijk we van zelfsprekend dat de ene grond de andere niet is. Dit houdt dus in dat de ene grondsoort meer kracht nodig heeft om de grond te bewerken dan de andere .Wanneer er sprake is van een klei- of veengrond, is het bewerken van grond relatief gemakkelijk. Is er echter sprake van zandgrond, dan zal de kracht om de grond te bewerken uiteraard groter moeten zijn. Kortom e berekening van de sondering is dus zeer belangrijk
Wat te doen bij verschillende grondlagen?Tijdens het uitvoeren van de sondering is het mogelijk om op een grondlaag te stuiten met een afwijkend draagvermogen. Als men dieper in de grond stuit op bijvoorbeeld een zand- of steenlaag die afwijkt van de bovenste grondlaag, dan spreekt men van ‘stuit’. Mocht dat het geval zijn, dan dient de bouwer van je huis te kijken naar de mogelijke gevolgen voor de eerder gemaakte berekeningen. Alleen al door de mogelijke aanwezigheid van ‘stuit’ is het dus van belang dat deze berekening zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd.
U begrijpt, het laten soneren van de bodem is een zeer specialisitsch onderzoek. Laat dit dus door ervaren bedrijf doen. Meestal zijn de kosten voor het sonderen van de grond ook opgenomen in de aannemingsovereenkomst.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 67.158 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6