Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat is het gevaar van koolmonoxide?

Wat is het gevaar van koolmonoxide?

Koolmonoxide is een zeer giftig gas. Deze kan zeer schadelijk zijn voor ieder zijn gezondheid. Door een koolmonoxide vergiftiging belanden er ieder jaar nog steeds veel mensen in het ziekenhuis. In geval van ernstige koolmonoxidevergiftiging overlijden er zelfs ongeveer 10 personen per jaar in Nederland. Uit de dagelijkse praktijk is gebleken dat het niet altijd duidelijk is waar en wanneer dit schadelijke gas kan ontstaan en op welke plek en hoogte een koolmonoxide melder moet worden geplaatst.
Koolmonoxide, ook wel koolstofmonoxide genoemd, is een gevaarlijk gas en staat bekend als ‘sluipmoordenaar’. Dit komt omdat het gas niet door uw zintuigen is waar te nemen omdat het niet zichtbaar is en u het ook niet kunt ruiken of proeven. Koolmonoxide is een verbinding die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen zoals aardgas, hout en olie. Tijdens dit verbrandingsproces zorgt de zuurstof voor een optimale verbranding en koolstofmonoxide kan dan ook pas ontstaan als er onvoldoende aanvoer van zuurstof is. Bij een volledige verbranding van koolstofhoudende stoffen reageert de koolstof (C) met zuurstof (O2) en wordt koolstofdioxide (CO2) gevormd. Door een tekort aan zuurstof wordt er minder CO2 geproduceerd en krijgt koolmonoxide (CO) de kans om zich te vormen. Onvolledige verbranding kan ook ontstaan bij een te lage verbrandingstemperatuur met als direct gevolg dat koolstofmonoxide zich ontwikkeld.

Belangrijk om te weten:
Niet alleen oude verbrandingstoestellen kunnen ook CO uitstoten, zeker ook nieuwe verbrandingstoestellen.
Er is ook kans op een koolstofmonoxide vergiftiging in campers, caravans en boten.
Koolmonoxide kan ook via uw naastgelegen buren of onderburen naar binnen komen.
Koolmonoxide is een fractie lichter dan lucht.

Koolmonoxide wordt vaak onderschat en niet altijd of op tijd herkend als mogelijke oorzaak bij een ongeval. Dit kan zowel voorkomen als personen in een kort tijdsbestek aan een hoge concentratie koolmonoxide worden blootgesteld of als er sprake is van langdurige blootstelling bij een lagere concentratie. Een gevaarlijke eigenschap van dit gas is dat het zeer snel wordt opgenomen in het lichaam en zich 250 maal sneller bindt met bloed dan zuurstof. In de volksmond wordt koolmonoxide een zwaar gas genoemd. Koolstofmonoxide is echter een fractie lichter dan lucht en zal zich snel in een ruimte verspreiden door aanwezige luchtstromen. In de praktijk kunnen de gevolgen bij het oplopen van een koolmonoxidevergiftiging voor mens en dier zeer ingrijpend zijn.

U herkent een koolmonoxidevergiftiging aan de volgende symptomen:
In eerste instantie lijken de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward, slaperig en u krijgt een versnelde hartslag.
Maar hoe hoger de concentratie van koolmonoxide wordt kunnen er veel ernstige symptomen optreden zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.
Plaats dus altijd een koolmonoxide melder in huis. Maar laat ook jaarlijks uw cv ketel controleren. Een koolmonoxide melder is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt. Er zijn verschillende melders te koop, maar koop alleen een koolmonoxide melder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Deze voldoet aan alle eisen van deze NEN normering. Koop bij voorkeur een koolmonoxide melder die 5 tot 10 jaar lang meegaat. Er zijn ook combimelders:
Een combimelder is een koolmonoxide melder en rookmelder in één. Indien u de melder ophangt vlakbij uw verbrandingstoestel dan is een combimelder aan te raden. Het plaatsen van rookmelder en koolmonoxide heeft in veel huishoudens geen prioriteit met alle gevolgen van dien. Zorg dat uw huis veilig is!


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 67.819 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6