Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat is een slimme meter?

Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom en gas je verbruikt. Automatisch worden de meterstanden naar je energieleverancier gestuurd. Met de term 'slim' wordt bedoeld dat het apparaat op afstand bediend en uitgelezen kan worden.
Vanaf 2014 tot aan 2020 krijgt ieder huishouden in Nederland een slimme meter aangeboden. U bent uiteraard niet verplicht om de slimme meter bij u te laten plaatsen. Als u bericht krijgt dat uw woning aan de beurt is voor het installeren van een slimme meter dan zijn er geen kosten aan verbonden. Wenst u eerder dan de oproep een slimme meter dan betaald u daar wel voor. Voor plaatsing van slimme meters voor elektriciteit en gas samen mag uw netbeheerder maximaal 72,60 euro vragen. Zonder gasaansluiting is dit maximaal 67,76 euro. Indien u zonnepanelen gaat plaatsen en u heeft nog geen slimme meter dan kunt u ook kosteloos een slimme meter aanvragen.
Steeds meer huishoudens en bedrijven wekken zelf energie op bijvoorbeeld met zonnepanelen of een windmolen. Energie die ze overhouden, leveren ze terug aan het net. Heb je zonnepanelen al op je dak liggen? Met een ouderwetse draaischijfmeter draait de meter gewoon terug als je meer energie opwekt dan verbruikt. Bij een slimme meter heeft u het voordeel dat deze precies bijhoudt hoeveel energie je van het net krijgt en hoeveel je teruglevert, als dat het geval is.
Met slimme meters kunnen netbeheerders heel precies bijhouden hoeveel energie het net ingaat en waar. Maar ook hoeveel energie er wordt verbruikt en waar. Dat helpt om tekorten, overbelasting en storingen te voorkomen. Onze energievoorziening wordt daarmee voor iedereen betrouwbaarder.
Misschien overbodig, maar de slimme meter helpt niet met het verlagen van je energierekening. Daar zult u zelf toch echt iets aan moeten doen. Denk dus aan zonnepanelen, maar ook bijvoorbeeld extra isoleren of het plaatsen van dubbele beglazing. Let ook op hoe vaak laat u of een gezinslid het licht overbodig branden of staan er elektrische apparaten overbodig aan. En is uw cv ketel al aan vervanging toe, of heeft u wellicht verouderde inbouw keuken apparatuur welke veel energie verbruiken. Kortom door bewustwording van uw energieverbruik en dit eventueel aan te passen kunt u op jaarbasis toch wellicht enkele honderden euros besparen.

Enkele voordelen van een slimme meter zijn:
Goed Inzicht in uw energieverbruik. In plaats van eenmaal per jaar, stuurt uw leverancier u regelmatig overzichten van uw verbruik.
De slimme meter is ook te koppelen aan een pc of energieverbruiksmanager. Zo krijgt u nog beter inzicht in uw verbruik en kunt u wellicht energiebewuster worden.
De meterstanden worden zoals al reeds vermeld op afstand doorgegeven. Dit heeft als voordeel dat u dus de meterstanden niet meer zelf hoeft door te geven of dat u thuis moet blijven voor de meteropnemer.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 67.819 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6