Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat is een nokvorst?

Een nokvorst zijn de bovenste dakpannen die de nok afdekken.
Nokvorsten zijn speciale dakpannen om de nok van het dak af te sluiten.
Dus vorstpannen liggen bovenop de nok en sluiten aan op de onderliggende pannen. Deze vorstpannen worden vastgezet op de nokruiter met behulp van nokbeugels.
Een andere benaming is een nokpan of dakvorst.
Het zijn dus speciaal gevormde dakpannen die de nok of hoekkeper in een pannendak afdekt. Meestal geplaatst op een 'ruiter'. Nokpannen zijn er in diverse vormen, kleuren en afmetingen, passend bij het type pan waar het dak mee gedekt is. De meest gebruikte nokpan is de 'gewone halfronde nokvorst'. Nokvorsten zijn zo gemaakt dat ze, door elkaar te overlappen, als het ware een beetje in elkaar haken. Door een spijkergat in de nokpan kan deze met een noknagel op de ruiter worden vastgezet. Dit voorkomt afwaaien bij harde wind of storm.
Bij oudere huizen zijn deze vaak met cement vastgelegd. Deze cementlaag zal op den duur brokkelig of poreus worden en vocht op gaan nemen. In de winter vriest dit vocht op. Omdat cement niet kan krimpen of uitzetten zal de laag gaan scheuren en komen de nokvorsten los te liggen. Het gevolg is daklekkage en de kans dat de nokvorsten bij een stevige wind van het dak waaien.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 68.283 aanvragen - Totaal 6.387 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6