Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat is een energielabel?

Wat is een energielabel?
Een energielabel is een label waarmee je aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Aan het begin van 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een energielabel ontvangen. Dit was een voorlopig energielabel. De normering van dit energielabel is gebaseerd op onder meer het bouwjaar en eventuele isolatievoorzieningen. Het label was bedoeld om huiseigenaren te stimuleren meer na te denken over het meer energiezuinig maken van de woning.
Met een energielabel kunnen kopers en huurders overzichtelijk inzien hoe energiezuinig of juist niet de woning is. Een goede energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Momenteel zitten er nog voordelen aan bij het plaatsen van zonnepanelen. U kunt de BTW van het aankoopbedrag terugvragen via de belastingdienst. Een leuk voordeeltje toch? Zeker als u een woning heeft met een dak op het zuiden, dan kunt u veel voordeel halen bij het plaatsen van zonnepanelen.

Bij verkoop of nieuwe verhuur van uw woning moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Bij verkoop dient u bij de overdracht bij de notaris het definitief label aan de nieuwe eigenaar te overhandigen.
Woningeigenaren zijn hebben dus de verplichting om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel te overhandigen.
Toch zijn er wel een paar uitzonderingen. Een energielabel is niet verplicht voor monumenten, (studenten)kamers of caravans en woonwagens kleiner dan 50 m2. Een koper of huurder kan nakijken of voor het betreffende adres een energielabel geregistreerd is.
Indien u geen definitief label laat registeren, dan loopt u als eigenaar kans dat u een boete krijgt. Deze boete kan oplopen tot ongeveer 405 euro.

Hoe beter het label, hoe zuiniger de woning is. Voor huizen zijn er 7 soorten labels namelijk van de letter A tm G.
Een label A of B betekent dat u huis energiezuinig is. Een zuinig energielabel zorgt voor een flinke besparing op uw energierekening. Een zuinig energielabel kan ook de verkoop van uw woning bevorderen. Het energielabel voor woningen geeft dus met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Via www.energielabelvergelijk.nl kunt u een offerte voor een label opvragen. Ook kunt u bij het laten uitvoeren van een bouwkeuring, een energiebesparend rapport aanvragen.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 65.640 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6