Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat is PIR isolatie?

Wat is Pir isolatie?

PIR welke al snel verward wordt met PUR zijn isolatieplaten van harde schuimstof. Ze lijken wel op platen van PUR. PIR is brandtechnisch gezien wat veiliger dan PUR omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. Het gebruik van PIR platen ziet men vooral terug bij het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. PIR heeft goede thermische eigenschappen waardoor het ook in verschillende diktes kan worden gebruikt. Bijna alle PIR platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Dit houdt in dat de platen snel verwerkt worden waardoor er een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig zal zijn. Houdt er wel rekening mee dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met een tape. Niet alleen een dampdichte laag wordt gebruikt bij PIR platen. De PIR platen kunnen ook worden voorzien van een ander soort isolatiemateriaal zoals glaswol. Deze platen hebben aan één zijde een dunne laag minerale wol die speciaal is aangebracht om oneffenheden in het muuroppervlak op te kunnen vangen. Deze combinatieplaten worden vaak gebruikt in spouwmuren omdat deze vaak vrij ruw afgewerkt zijn. Het allergrootste voordeel van PIR is de hoge isolatiewaarde. U heeft minder dikke platen nodig en er gaat dus minder ruimte verloren. Ook zijn de platen licht van gewicht, maar wel stevig. Hierdoor is het eenvoudig om de platen te plaatsen. Er kan ook op de platen gelopen worden. Dit is een groot voordeel als de plaatsing van de platen op een dak of onder een vloer worden aangebracht. Nog een fijne bijkomstigheid is dat bij de plaatsing van PIR platen er geen schadelijke vezels vrijkomen, dit in tegenstelling met glaswol wel. Ook kunt u PIR isolatie prima op het juiste formaat maken maar ook verlijmen.

De voor en nadelen nog even op een rij:
PIR heeft de volgende voordelen
* Het materiaal waarvan PIR gemaakt is, neemt geen vocht op. Daarom kunnen de platen prima onder vochtige omstandigheden gebruikt worden.
* Het materiaal is erg licht en daarom zeer makkelijk in gebruik en makkelijk toepasbaar.
* PIR platen hebben een hoge isolatiewaarde. Zelfs als de platen maar een geringe dikte hebben.
* PIR platen zijn brandvertragend dus veiliger.

Echter naast deze voordelen, hebben PIR isolatieplaten ook wel wat nadelen:
* Om PIR platen te kunnen produceren worden er helaas wel chemicaliën gebruikt. Deze chemicaliën zijn helaas wel schadelijk voor het milieu.
* Ook het recyclen van de PIR isolatieplaten is erg moeilijk waardoor het dus niet hergebruikt kan worden.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 68.283 aanvragen - Totaal 6.387 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6