Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Slecht kitwerk

Slecht kitwerk, hoe komt dit en wat kan ik eraan doen?

Het is heel belangrijk dat u regelmatig het kitwerk in bijvoorbeeld uw badkamer controleert en naloopt. Het onderhouden van het kitwerk is zeer belangrijk maar wordt vaak niet of niet regelmatig gedaan. Indien u dit niet doet, kan er schimmelvorming op het kit komen. Dit is geen mooi gezicht maar ook nog eens slecht voor de gezondheid. Doordat u de kitvoegen goed onderhoud voorkomt dat er dat er schimmelvorming in de kitvoeg komt. Maak altijd de kitvoegen na het gebruik van uw douche of bad direct droog.Dit kan door bijvoorbeeld met een washandje of een douchetrekker. Niet alleen het droog maken van de kitvoegen maar ook ook door goed te ventileren in de natte ruimte. Dit geldt met name voor de kitvoegen rondom bad en de draingoot want wanneer de kitvoegen slecht zijn onderhouden is de kans op een kitvoeg lekkage vele malen groter.

Naarmate u dus bovenstaande steeds vaker uitvoert, gaan de kitvoegen veel langer mee en voorkomt u lekkages. Indien u geen onderhoud aan het kitwerk doet, zullen de kitvoegen na verloop van een aantal jaren geel of zelfs zwart worden. Als dit het geval is, is het van groot belang dan de beschadigde of aangetaste kitvoegen zo snel mogelijk worden vervangen. Schimmelvorming, niet alleen in de badkamer, maar ook elders in het huis is zeer slech voor de gezondheid.

Helaas is er tot op de dag van vandaag geen schimmelvrije kit te koop, alhoewel sommige kitfabrikanten anders doen vermelden. Wel zijn er schimmelbestendige of schimmelwerende kitten te koop. Voor het onderhouden van kitvoegen mogen er uiteraard geen agressieve en chloorhoudende reinigingsmiddelen gebruikt worden. Doet u dit wel dan kan de schimmelwerende werking van de kit zijn beschermde laag vernietigen. Kitvoegen onderhouden moet dus met de juiste schoonmaakmiddelen worden gedaan. Gebruik voor het sanitair ook de juiste sanitairkit!

Let tijdens het controleren van het kitwerk op het volgende:

• onthechting en/of scheurvorming;

• beschadiging en/of verwering;

• aantasting en/of schimmels;

• algehele staat van onderhoud van de omringende constructiedelen.

Op de plekken waar het kitwerk niet meer in orde is zal een reparatie plaats moeten vinden. Kitvoegen gaan in de loop der jaren ook slijten en daardoor word de kans op lekkage steeds groter. Het onderhouden is dus zeer belangrijk. Indien er door het slecht onderhouden van het kitwerk een lekkage ontstaat zal de verzekering ook geen schade uitkeren en draait u dus zelf voor de herstelkosten op.
Indien u zelf met kit, pur of primer werkzaamheden verricht, doe dan heel voorzichtig. Het levert namelijk risico’s op voor je gezondheid. De stoffen kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid als u ze inademt. Ook contact met de huid en via de mond moet u vermijden. Draag dus altijd beschermende handschoenen en een mondkapje. Nog beter, schakelt u een gespecialiseerd bedrijf in. Kortom het goed onderhouden van het kitwerk, voornamelijk in de sanitaire ruimtes, kan u voor een lekkage behoeden met alle gevolgen en bijkomende kosten van dien.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 68.283 aanvragen - Totaal 6.387 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6