Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Scheuren in metselwerk

Help, ik heb scheuren in het metselwerk van mijn woning.

Scheuren in muren of wanden zijn niet mooi en kan een grote zorg en ergernis zijn. Ook schaadt het aanzien van het huis, dit zal bij verkoop van de woning niet bevordelijk zijn. Ook kan de waarde van de woning dalen indien er veel scheurvorming is. De barsten en scheuren kunnen zowel binnen in het huis als aan de buitenkant van het huis zitten.
Als er scheurproblemen met het metselwerk zijn, is het belangrijk om eerst de oorzaak van de schade te achterhalen. De scheuren kunnen door verschillende oorzaken in het metselwerk komen. Denk aan bijvoorbeeld het volgende: een probleem aan de fundering, roestvorming in de baksteenconstructies, aanwezigheid van spouwankers op de hoeken, lange aaneengesloten muren, maar ook kunnen er scheuren ontstaan door bijvoorbeeld de wortels van een boom. Wanneer een boom dicht bij een huis is geplant, drukken de boomwortels de funderingen omhoog en ontstaan er scheuren.
In bijna alle gevallen zijn scheuren in de muur de eerste tekenen dat er iets mis is. Soms lopen de scheuren langs de voegen, maar in andere gevallen breken er bakstenen in tweeën omdat ze niet bestand zijn tegen de neerwaartse kracht die er op wordt uitgeoefend.
Soms is er niet veel aan de hand maar soms helaas ook wel. Hoe kom je daar nu achter en wat zijn de oorzaken? Door weersinvloeden staat gevelmetselwerk onder druk, letterlijk en figuurlijk. Het dak en de kozijnen zijn steeds onderhevig aan wisselende vocht-gehaltes en wisselende temperaturen en de wisselwerking van nat worden en opdrogen. Dit is slecht voor het metselwerk.
Meestal is de oorzaak een slechte, verzakkende fundering. De fundering verzakt en uiteindelijk zal er scheurvorming in de muren plaatsvinden. Dit is een structureel probleem en er zal dus eerst onderzoek naar de fundering moeten plaatsvinden om het probleem te achterhalen. Anders zullen de scheuren steeds groter worden en zullen er meerdere scheuren in de muur komen. Een funderingsonderzoek is raadzaam! Via www.funderingonderzoekvergelijk.nl kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen. Uit een funderingsonderzoek zal de oorzaak van het funderingsprobleem worden blootgelegd en een advies over het herstellen van het probleem. Bij een funderingonderzoek zal er een deel van de fundering blootgelegd worden door graafwerkzaamheden te verrichten. Zodra de oorzaak is verholpen kan het metselwerk herstelt gaan worden.
Je moet eerst de voegen wegkrabben,dan de kapotte stenen vervangen, eventueel ankers aanbrengen, wederom voegen van het metselwerk.
Het herstellen van scheuren in de muur is niet zo kostbaar maar het probleem van je fundering oplossen kan dat wel zijn. Het is echter letterlijk en figuurlijk de fundering van de (waarde van) je huis. Hoe langer je dit blijft uitstellen hoe vervelender en duurder het herstel vaak wordt. Controleer regelmatig de binnenzijde en buitenzijde van uw woning. Er kunnen ook scheuren ontstaan doordat er bij u in de buurt gebouwd wordt. Indien u dit tijdig weet, kunt u ook een 0 meting laten uitvoeren. De bouwkundige zal dan een rapport opstellen zoals de woning nu is voordat de bouwwerkzaamheden zijn aangevangen. Mochten er tijdens de bouw scheuren in uw woning komen dan kunt u altijd de 0 meting als uitgangspunt gebruiken.
Kortom: zorg dat u eerst de oorzaak vindt van de scheurvorming, daarna kunt u overgang tot het duurzaam oplossen van het probleem.Tot slot kunt u herstel laten uitvoeren door het repareren van de muren of wanden.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 65.682 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6