Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Hoe herken ik houtworm?

Hoe herken ik houtworm?

Houtworm is een algemene naam voor diverse insectenlarven die in het hout leven.De houtworm is de larve van de houtkever. Die legt eitjes op onbehandeld hout. De larve vreet zich in het hout en maakt kleine gaatjes. Uit die gaatjes valt boormeel en houtstof.
Als je houtworm in huis hebt dan wil je daar snel van af. De houtworm of andere aantastende insecten zijn te constateren met het blote oog maar het is lastiger om na te gaan hoe erg de beschadiging aan het hout is. De houtworm kan vooral meubelen en houten vloeren zwaar beschadigen.

Een houtwormkever heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zich graag tegoed doet aan hout. Een houtwormkever legt een eitje op een houten oppervlak. Dit eitje nestelt zich in het hout en ontpopt zich langzaam tot een wormpje. Het wormpje, de echte houtworm, vreet zich een baan door het hout en komt daar uiteindelijk als kevertje uit. Daarna begint het voortplantingsproces opnieuw.

Over het algemeen hebben alle soorten larven een crèmeachtige kleur. De larven hebben ook sterke kaken waarmee ze door het hout heen kunnen bijten. De houtwormen kunnen erg lang onder het oppervlak van het hout leven zonder dat u dat in de gaten heeft. Er zijn een aantal soorten die wel 10 jaar in het hout blijven voordat ze zich gaan verpoppen tot een volwassen exemplaar. Hierdoor ontstaat er een gangenstelsel aan de binnenkant van het hout zonder dat u dat met het blote oog kunt zien. Als dit het geval is, kan dit erg gevaarlijk zijn. Het kan bijvoorbeeld om de dragende constructie van uw woning gaan. De houten balken kunnen hierdoor erg verzwakt worden.
Een volwassen gewone houtwormkever wordt tussen 2,5 mm en 5 mm groot en is donkerbruin van kleur. Het dekschild, op de rug van de kever, bevat rijen kleine putjes. De gangen die een houtworm boord zijn ongeveer 0,5 mm breed en daardoor nauwelijks met het blote oog te onderscheiden. U herkent aangetast hout dan ook aan de kleine hoopjes boormeel (zaagsel) die onder het hout liggen. Een houtworm komt nooit alleen: vaak bevat een stuk hout tientallen wormpjes die even zoveel gaatjes boren. Het is dus van belang dat als u houtworm constateert dat u dan actie onderneemt. Als u geen actie onderneemt om de houtwormen te bestrijden is de kans erg groot dat de houtworm plaag steeds erger wordt en de schade dus steeds groter zal worden. De kosten voor het bestrijden zullen hierdoor oplopen. Niets doen tegen houtworm is daarom geen optie. In sommige gevallen kunt u zelf actie ondernemen. Echter is de schade meestal aanzienlijk en is het verstandig om contact op te nemen met een professioneel bedrijf.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 67.983 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6