Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Er zit asbest in de woning

Er is asbest in de woning. Wat houdt dit in en hoe ga ik hiermee om:

Asbest is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal verschillende vezels. Deze vezels zijn soms zo klein dat je ze niet altijd met het blote oog kunt waarnemen. Het is een natuurproduct, deze wordt gewonnen in onder ander zuid Amerika Rusland en Canada.
Asbest is een vezel die tot de jaren '80 veel gebruikt werd in woningen omdat het sterk, brandwerend en isolerende eigenschappen heeft. Tevens is asbest heel slijtvast. Asbest is onder meer verwerkt in golfplaten en waterleidingbuizen. Maar niet alleen in bouwmaterialen, denk ook eens aan de volgende zaken en ga bij u zelf na of een van de volgende zaken bij u in of rondom huis zijn: remmen van oude auto's, onder vloerbedekking (er werd tot ongeveer 1980 een asbestviltlaag aangebracht) maar zeker ook in brandwerende kleding. Zolang asbest vast zit in een ander materiaal zal de kans dat er vezels loskomen in de lucht klein zijn en dus niet gevaarlijk. Maar zodra de asbestdeeltjes los komen uit materialen dan kan dit een risico hebben voor de gezondheid.
Als asbest loskomt door bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden of brand, dan kunt u het inademen. Dit kan tot ernstige ziektes leiden zoals longkanker. De kans op het krijgen van asbestziektes is afhankelijk van de totale hoeveelheid ingeademde asbestvezels. Het verwerken en bewerken van asbest is daarom sinds 1 juli 1993 in Nederland verboden. Er mag dus sinds die datum geen gebruik meer gemaakt worden van asbest.
Zoals reeds eerder gemeld en algemeen bekend kan asbest een gezondheidsrisico vormen en dient dus verwijderd te worden. Houdt er rekening mee dat bij iedere verwijdering een asbestonderzoek plaats dient te vinden. Het asbest mag dus pas verwijderd worden als er een inventarisatie heeft plaatsgevonden. Vanaf 2024 zal er door de overheid een verbod gelden op asbest. In 2024 is het 30 jaar geleden dan bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken. Het verbod geldt alleen voor daken waarin asbest verwerkt zit en welke in contact komen met de buitenlucht, dus niet voor asbest welke zich eventueel in isolatiemateriaal onder de dakbedekking zit. Dit is ook bijna niet visueel waarneembaar. Via de gemeente kan er subsidie worden aangevraagd voor het verwijderen van asbest De maximale subsidie is 25.000 euro, maar dan moet wel het minimale te verwijderen asbestoppervlakte meer dan 35 m2 zijn! Vraag goed naar de voorwaarden voor de subsidie bij uw eigen gemeente.
U moet altijd een sloopmelding doen bij uw gemeente als u asbest gaat verwijderen. Uw gemeente kan u verder vertellen welke voorzorgsmaatregelen u kunt en moet nemen en waar u het materiaal kwijt kunt. U mag dit uiteraard niet bij elke milieustraat afvoeren.
Bij iedere verwijdering van asbest, is een asbestinventarisatie rapport noodzakelijk. Verwijdering van asbesthoudende materialen mag pas plaatsvinden op het moment dat er een asbestinventarisatie rapport aanwezig is.
Er bestaan verschillende vormen van asbestonderzoek. U kunt een risico-analyse laten maken, of een globaal onderzoek uit laten voeren. Bij sloop van gebouwen is echter vrijwel altijd een volledig asbestonderzoek verplicht. Een asbestinventarisatie kan dan duidelijkheid verschaffen. Soms is bijna niet te zien of materiaal asbesthoudend of niet asbesthoudend is. Dit kan alleen worden uitgesloten door een onderzoek met een elektronenmicroscoop. Dit mag alleen verricht worden door hiervoor speciaal gecertificeerde asbestinventarisatie-bedrijven.

Als u in het bezit bent van een huurwoning waarin blijkt dat er asbest aanwezig is, neem dat contact op met uw verhuurder. Uw verhuurder of woningbouwvereniging is dan verantwoordelijk voor de verwijdering van de asbest en de daar bijbehorende kosten.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 67.569 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6