Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Er is een septictank aanwezig. Wat is dit?

Nabij de woning is een septictank aanwezig, wat is dit?

Een septic tank is een eenvoudig waterzuiveringssysteem. Deze wordt ook wel een septische tank genoemd. In België wordt de septictank ook wel beerput genoemd. Vooral bij oude huizen komen ze nog regelmatig voor, de ouderwetse beerputten. Vroeger toen er nog niet zo’n uitgebreid rioleringssysteem was als nu, werd de riolering vaak aangesloten op een zogenaamde beerput of septictank.

In Nederland en België wordt normaal gesproken al het afvalwater via de riolering naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) afgevoerd en daar gezuiverd. Maar soms is er geen rioolaansluiting mogelijk is. Dit is meestal in het buitengebied omdat er dan grote afstanden zijn.
Een septische put zuivert het sanitair afvalwater van hooguit één woning. In de septic tank wordt sanitair afvalwater afkomstig van toiletten, douche en bad gezuiverd door bezinking. De bezinkbare delen worden van de vloeistof gescheiden door de zwaartekracht. Dit bezonken materiaal is een voedingsstof voor bacteriën. Deze maken een deel van het bezonken materiaal vloeibaar en verwijderen het daarna.
De afvoer van een septictank moet geloosd worden in een sloot of grindbak of de septic tank moet over een drainagesysteem beschikken.

Een septictank bestaat uit drie delen, ook wel drie lagen genoemd. Deze drie lagen zorgen ervoor dat de inhoud van het afvalwater wordt afgebroken en wordt omgezet in vloeistof, wat uiteindelijk via de afvoer van de septic tank wordt afgevoerd. In de onderste laag komen de vaste stoffen, de middelste laag is vloeibaar en in de bovenste laag komen de drijvende vaste stoffen. Als er afvalwater in de septictank komt, dan wordt dezelfde hoeveelheid afgevoerd vanuit de middelste laag. De middelste laag is namelijk vloeibaar en hier bevinden zich geen vaste of drijvende delen. Door deze verschillende lagen wordt zuiver water afgevoerd en blijven de vaste stoffen als residu in de septictank. Doordat er dus vaste stoffen achterblijven dient de septictank af en toe geleegd te worden. Dit kunt u niet zelf. Dit moet gebeuren door een gespecialiseerd bedrijf.

In een gemiddelde Nederlandse huishouden wordt ca. 135 liter drinkwater per dag per persoon gebruikt, dit is ongeveer 50.000 liter per jaar. Maar niet al het water verdwijnt weer als afvalwater. Uiteraard verdampt er ook een hoeveelheid in de keuken tijdens het koken maar ook tijdens het drogen van de was. Ook wordt een deel van het drinkwater gebruikt voor de planten in huis of in de tuin. Om een goed beeld te krijgen waar het water aan verbruikt wordt hierbij een kort overzicht:
Van de 135 liter water die we per persoon per dag gebruiken wordt ongeveer 45 liter voor het doorspoelen van het toilet gebruikt,
48 liter wordt er verbruikt bij het douchen of via het nemen van een bad,
23 liter door het laten draaien van de wasmachine,
12 liter vanuit de keuken en 7 liter via de wastafels.

Door wat bewuster met water om te gaan, kunt u uw waterrekening naar beneden brengen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld korter douchen of minder vaak in bad. Vang regenwater op middels een regenton en sproei daar uw tuin mee.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 69.909 aanvragen - Totaal 6.388 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6