Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Waarom een onderhoudsadviesrapport?

Waarom een onderhoudsadvies rapport en wat staat hierin?

Een onderhoudsadvies rapport geeft u een duidelijk overzicht welke kosten u de komende 10 jaar kunt verwachten en in welk jaar u zaken dient aan te pakken. Zo komt u de komende 10 jaar voor onverwachte, wellicht grote uitgaven. In het rapport staat een overzicht van verschillende onderdelen van de woning met daarin per jaar een kostenindicatie. Algemene zaken voor een onderhoudsrapport zijn:

Pannen: Zorg dat er niet te veel mos op de pannen groeit. Indien u deze wilt reinigen adviseren wij u dit met een biologisch product te doen. Nooit reinigen met een hoge drukspuit. Houdt regelmatig uw dak in de gaten. Kijk na een storm of er geen gescheurde pannen zijn. Zo ja, vervang ze dan direct. De gemiddelde levensduur van pannen is 80 jaar.

Dakbedekking: Verwijder mos uit daktrimmen op het dak en kit de daktrimmen af met zwarte dakkit. Laat uw dak om de 2 a 3 jaar controleren. Levensduur bitumen dakbedekking 25 tot 30 jaar en EPDM 35 tot 40 jaar.

Goten: Houdt uw goten schoon. Reinig uw goten minimaal 2x per jaar. Zinken goten gaan ongeveer 40 jaar mee. Houdt soldeernaden in de gaten.

Lood: Kijk jaarlijks of het lood nog goed in muur zit. Zijn er geen zichtbare scheuren. Zit het lood nog vast onder de kozijnen.

Kit: Zorg dat kitnaden niet ingedroogd raken. Dit geeft namelijk kans op scheuren en daardoor wellicht lekkages.

Daktimmerwerk: Houdt in de gaten of er geen lekkages te zien zijn. Zo ja, dan direct repareren. Houdt naden van aftimmerwerk in de gaten. Zie ook kitwerk. Hangt er geen aftimmerwerk los.

Buitenschilderwerk kozijnen: Kleine onderhoudsbeurt om de 3 jaar voornamelijk liggende delen. Grote onderhoudsbeurt om de 6 a 7 jaar. Bespaar niet op de kosten van de lak. Goede lak zorgt voor een langdurig behoud van schilderwerk. Kleine scheurtjes in de lak dient u jaarlijks bij te werken. Vocht kan namelijk in hout trekken. Vooral bij verbindingen van hout. Rotte plekken goed repareren: wegfrezen, drogen, gronden, opvullen en afwerken.

Buitenschilderwerk gevel: Gebruik goede verf. Het buitenschilderwerk dient om de 10 a 15 jaar gedaan te worden.

Voegwerk: Goed voegwerk houdt de muur waterdicht. Slecht voegwerk kan vocht in de spouw en woning opleveren. Vocht in de woonkamer kan schimmels opleveren. Deze zijn slecht voor de gezondheid.

Geveltimmerwerk: Houdt naden van aftimmerwerk in de gaten. Zie ook kitwerk. Hangt er geen geveltimmerwerk los. Indien grote barsten in geveltimmerwerk dan vervangen. Rotte onderdelen vervangen.

Metselwerk: Los metselwerk vervangen. Scheuren in metselwerk repareren. Er kan in de winter vocht in komen en hierdoor kunnen stenen kapot vriezen. Roestige ankers in muren verwijderen. Controleren of rond kozijnen geen voegen loslaten. Dit kan betekenen dat kozijnankers aan het roesten zijn en dienen dan ook vervangen te worden.

Kozijnen vervangen: Grote kozijnen in oude gevels ondersteunen bovenliggend metselwerk en in de meeste gevallen een lichte stalen hoeklijn onder metselwerk aanbrengen voordat het nieuwe kozijn geplaatst wordt.

Hang en sluitwerk: Goed hang en sluitwerk is belangrijk. Het houdt de dieven buiten. Bespaar er dus niet op. Met hang en sluitwerk met het Conform politiekeurmerk (PKVW) zit u altijd goed.

CV-installatie: Economische levensduur 15 jaar. Laat ieder jaar de ketel controleren door een erkende installateur.

Mechanische ventilatie: Zorg voor jaarlijks onderhoud door een erkende installateur. Levensduur ca 25 jaar. Houd ventilatieventielen in plafonds schoon. Laat na 10 jaar kanalen reinigen.

Riolering: Heeft u nooit problemen met de riolering? Laat de riolering na 10 jaar eens controleren. Kijk syfons eens na. Houd de draingoot in de douche schoon. Is er een beluchting op de riolering? (op zolder door dak naar buiten of binnen beluchter). Is de riolering PVC of Gres of asbest? Gresbuis buiten kunnen wortels ingroeien, vervang de riolering dan in PVC. Is er nog een loden riolering vervang deze dan indien mogelijk.

Kortom een onderhoudsadvies is zeer raadzaam. U kunt deze via onze website extra aanvragen naast uw bouwkeuring.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 67.983 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6