Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Hoe herken ik houtworm?

Hoe herken ik houtworm? Houtworm is een algemene naam voor diverse insectenlarven die in het hout leven.
De houtworm is de larve van de houtkever. Die legt eitjes op onbehandeld hout. De larve vreet zich in het hout en maakt kleine gaatjes. Uit die gaatjes valt boormeel en houtstof.

De houtworm kan vooral meubelen en houten vloeren zwaar beschadigen.

Een houtwormkever heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zich graag tegoed doet aan hout. Een houtwormkever legt een eitje op een houten oppervlak. Dit eitje nestelt zich in het hout en ontpopt zich langzaam tot een wormpje. Het wormpje, de echte houtworm, vreet zich een baan door het hout en komt daar uiteindelijk als kevertje uit. Daarna begint het voortplantingsproces opnieuw.

Een volwassen gewone houtwormkever wordt tussen 2,5 mm en 5 mm groot en is donkerbruin van kleur. Het dekschild, op de rug van de kever, bevat rijen kleine putjes. De gangen die een houtworm boord zijn ongeveer 0,5 mm breed en daardoor nauwelijks met het blote oog te onderscheiden. U herkent aangetast hout dan ook aan de kleine hoopjes boormeel (zaagsel) die onder het hout liggen. Een houtworm komt nooit alleen: vaak bevat een stuk hout tientallen wormpjes die evenzoveel gaatjes boren.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 43.257 aanvragen - Totaal 5.423 beoordelingen
Gemiddelde score 8,5