Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

De cv-ketel heeft een lage druk

De cv-ketel heeft een lage druk

De druk in een cv-ketel is nodig om het water rond te kunnen pompen. Als er geen waterdruk is, dan werkt de cv-ketel niet of minder goed. Dit kan tot gevolg hebben dat de cv-ketel het water voor de verwarming niet kan rondpompen. Als u onder de douche staat, merkt u dit door schommelingen in de temperatuur of een wellicht een echte koude douche. Een lage druk van de cv-ketel kan ook een probleem zijn voor de levensduur van de onderdelen in de cv-ketel. Het is dus belangrijk om de druk in de cv installatie goed op pijl te houden en deze zelf ook regelmatig te controleren.

Het warme water heeft een groter volume dan koud water. Doordat er wisseling plaatsvindt van koud naar warm water vermindert de druk langzaam in de leidingen. Het ontluchten van radiatoren is ook een oorzaak van het verlagen van de druk in de cv-ketel. Meestal kan het niet veel kwaad om een lage druk te hebben omdat de huidige cv-ketels zich automatisch uitschakelen bij een te lage druk. Zeker bij een wat oudere ketel is het verstandig om regelmatig de druk te controleren om te voorkomen dat je op een koude winterse dag in de kou zit.

Iedere cv-ketel heeft een manometer. Hierop kunt u aflezen hoe de druk van uw cv-ketel is. Normaal gesproken zou de druk tussen de 1 en 2 bar moeten zijn. De nieuwe cv-ketels hebben een digitale weergave, bij oudere ketels is er een zogenaamde wijzerplaat aanwezig waarop je de druk kunt aflezen. Er zijn 2 pijlen op die wijzerplaat. De rode pijl duidt het maximum aan, de zwarte wijzer toont de huidige druk in de verwarmingsketel. Is de druk dus lager dan 1 bar, dan moet u de ketel bijvullen. Indien u de cv-ketel weer op druk brengt, kan het zijn dat er lucht in de leidingen komt. Houdt er rekening mee dat u na het vullen van de cv-ketel, alle radiatoren moet ontluchten. Het kan dus voorkomen dat de druk in de cv-ketel langzaam daalt of terugloopt en dus lager dan 1 bar is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ook de snelheid waarmee de cv-ketel druk verliest kan van grote invloed zijn op een ernstig probleem. Het is wel normaal dat een cv-ketel druk verliest. Maar dit gaat altijd erg langzaam, dus als u 1 a 2 keer de ketel moet bijvullen is er geen sprake van ernstig drukverlies. Maar moet u de ketel regelmatig bijvullen dan kan er sprake zijn van een probleem. Denk aan bijvoorbeeld het volgende:
Een lekkage in het cv-ketel systeem.
Een lekkage kan grote impact hebben op de druk in de cv-ketel. Dit hoeft helemaal geen grote lekkage te zijn. Het kan zomaar zo zijn dat een koppeling per dag een druppeltje water verliest. Toch kan dit al van invloed zijn op de cv-ketel druk die daalt. Maar ook een lekkage in de cv-ketel zelf kan hierop van invloed zijn.

Een lek expansievat
Het expansievat is een beveiliging in het cv-ketel systeem. Wanneer het expansievat lek is dan loopt dit vol met water. Hierdoor loopt het water uit het systeem weg en neemt de druk in de cv installatie dus af. Het expansievat herkent u aan de rode kleur.

Het is verstandig om dus een onderhoudscontract af te sluiten. U krijgt dan meestal automatisch bericht wanneer er weer een controle plaatsvindt. Bij deze controle wordt uiteraard ook naar de druk gekeken maar zeker ook naar andere problemen. Kijk eens naar het jaartal van uw cv-ketel. Indien deze regelmatig problemen heeft, is het wellicht verstandig om te kijken naar een nieuwe ketel. Dit is een investering tussen de 1200 en 1800 euro maar dan bent u in ieder geval verzekerd dat u er in de wintermaanden warmpjes bijzit. Ook kan een nieuwe ketel wellicht een besparing zijn op uw energierekening.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 67.558 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6